Muuttuva minuus


 tabula rasa



Joskus uskottiin, että ihminen on syntyessään kuin tyhjä taulu - ”tabula rasa”.

Uskottiin, että pelkkä ympäristö ja kasvatus muokkaavat meistä sellaisia kuin olemme. Nykyään kuitenkin tiedetään, että perimällä on voimakas vaikutus etenkin temperamenttiin ja sitä kautta myös persoonallisuuteemme. 

Ajatus on minusta joka tapuksessa lohdullinen - kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta moneen asiaan voimme. Vaikka geenit tai esim. lapsuuden kasvuympäristömme määrittävätkin merkittävän osan siitä, mitä olemme, ne ovat kuitenkin vain kehykset. Se, mitä värejä ja millaisia kuvia tauluumme haluamme piirtää, on ainakin osittain omissa käsissämme. 

Omaa minuuttaan ja persoonallisuuttaan voi kehittää. Voimme muuttaa suuntaa tai aloittaa alusta, voimme tutustua itseemme paremmin ja opetella ohjautumaan elämään uudella tavalla.

Koen, että ainakin oma identiteettini ja persoonallisuuteni ovat käyneet läpi isoa myllerrystä ja muutosprosessia. Tunnistan nykyään entistä paremmin omat ominaispiirteeni - esim. herkkyyden ja tunnollisuuden. Tunnistan myös omat vahvuuteni ja heikkouteni. Olen kulkenut pitkän matkan tutustuen itseeni ja työstänyt kokemuksiani, ajatuksiani sekä tunteitani. 

Matka on ollut opettavainen ja kehitys jatkuu edelleen, mutta pienin askelin muutun ja kuljen kohti lempeämpää minää - ja se tuntuu todella hyvältä sekä oikealta suunnalta. 

Millaisia ajatuksia persoonallisuus herättää sinussa? Voitko samaistua? <3


Kommentit