Erityisherkkyyden kokemusasiantuntija
Yleistä tietoa koulutuksesta
ja oma kokemukseni
Olen tänä keväänä ilokseni saanut osallistua HSP Suomi ry:n järjestämään erityisherkkyyden kokemusasiantuntija -koulutukseen. Viime viikolla matka tuli omalta osaltani valmiiksi ja olen erittäin hyvillä mielin tästä kokemuksesta.
Pidin koko matkan ajan Instagramin puolella fiilispäiväkirjaa ja niiden ajatusten pohjalta ajattelin purkaa kokemuksiani, tunnelmia ja oppeja koulutuksesta myös tänne blogin puolelle. Voit myös kuunnella ja katsoa päiväkirjan profiilini kohokohdista (HSP).
Ensin kerron yleisesti koulutuksesta ja kokemusasiantuntijuudesta sekä omasta kokemuksestani. Seuraavalla kerralla kirjoittelen tarkemmin näistä omista pohdinnoistani, joita koulutuksen myötä heräsi.
Mitä on kokemusasiantuntijuus?
· Kokemusasiantuntijuuteen liittyy aina omakohtainen kokemus ja sisäistynyt tieto
· Kokemusasiantuntija on käynyt koulutuksen, jossa kokemustietoa on prosessoitu ja jäsennelty
· Kokemusasiantuntijat osaavat kääntää kokemuksensa voimavaraksi ja tuoda toivoa kuulijoille
· Kokemusasiantuntija on valmis puhumaan vaikeistakin asioista ja jakamaan osan henkilökohtaista tarinaansa
· Hyviä lähtökohtia kokemusasiantuntijaksi ovat esimerkiksi halu parantaa palveluja, edistää tasa-arvoa ja levittää tietoisuutta
· Kokemusasiantuntijuus vaatii taustalle myös teoreettista tietoa
· Vertaisuus on keskeinen osa kokemusasiantuntijuutta
Millainen koulutus on kyseessä?
· Kaikki koulutukseen osallistuvat haastatellaan
· Koulutuksessa käsitellään prosessinomaisesti omaa kokemustarinaa
· Tarinan työstäminen voi herättää paljon tunteita, joihin on hyvä valmistautua
· Omia asenteita, arvoja ja käsityksiä voi joutua pohtimaan uudelleen
· Koulutuksen keskeisiä elementtejä: ryhmäytyminen, osallisuus ja voimaantuminen, vuorovaikutuksellisuus
· Koulutus antaa mahdollisuuden oppia myös muiden kokemuksista
· Koulutus jäsentää omaa kokemustietoa
Koulutus tapahtui kokonaan etäyhteyksien välillä vallitsevan tilanteen takia, mutta se ei menoa haitannut – päinvastoin se sopi ainakin itselleni omien rajallisten voimavarojeni takia paremmin kuin hyvin. Koulutus koostui lopulta yhteensä viidestä 7 tunnin mittaisesta lauantaipäivästä, joiden aiheena oli:
1. Kohti kokemusasiantuntijuutta
2. Vaikuttava puhuja
3. Toivun ja voimaannun
4. Uskallan tulla näkyväksi
5. Kuinka toimin HSP Kokemusasiantuntijana?
Missä kokemusasiantuntijat toimivat?
· Erilaisille yleisöille esiintyminen
· Palveluiden kehittämisessä
· Asiantuntijaryhmissä
· Mediassa
Kokemusasiantuntija voi toimia esimerkiksi oppilaitoksissa, työpaikoilla, järjestöissä ja yhdistyksissä tai vaikka harrastusseuroissa. Itseäni kiinnostaa olla monipuolisesti mukana vaikuttamassa ja koen kirjoittamisen lisäksi erilaiset esiintymistilanteet omaksi vahvuusalueekseni.
Millainen on oma kokemukseni koulutuksesta?
Heti ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen minulla oli sellainen olo, että olen oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tunsin kiitollisuutta siitä, että olin löytänyt tieni vertaisteni luokse – vastaanotto oli heti lämmin ja salliva. Uskoin olevani sellaisessa porukassa, josta pystyisin ammentamaan paljon ja varmasti oppimaan myös uutta (näin myös kävi!), joten lähdin matkaan odottavaisin ja avoimin mielin.
Parasta koulutuksessa oli nimenomaan sen tarjoama ja mahdollistama vertaistuki. Mukana koulutuksessa oli noin 20 muutakin erityisherkkää, joten ymmärrys, mitä vertaisilta koin saavani oli korvaamattoman tärkeää – ja itselleni myös positiivinen uusi kokemus. Koulutus piti sisällään erinomaista keskustelua ja oli ihana koko ajan tietää olevansa hyväksytty. Tuntui alussa jopa hieman hassulta, kun ymmärsin, ettei tarvitse selitellä tai peitellä herkkyyttäni millään tavalla.
Millainen kokemusasiantuntija haluan olla?
Minulle on ollut alusta asti selkeää, että haluan kokemusasiantuntijan roolissa lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä erityisherkkyydestä. Haluan puhua herkkyyden puolesta ja poistaa sen ympäriltä turhia ennakkoluuloja sekä stigmaa. Haluan kannustaa ihmisiä siihen, että jokainen meistä saa olla juuri sellainen kuin on. Meillä on lupa olla juuri sellaisia kuin olemme – herkkiä ja tuntevia. Ja muistuttaa siitä, ettei herkkyys tee meistä yhtään huonompaa tai heikompaa ihmistä, vaikka me välillä koemmekin olevamme vääränlaisia tai tulevamme väärinymmärretyksi jne.
Sen lisäksi, että koemme tulevamme väärinymmärretyksi tai kuulemme olevamme ”yliherkkiä”, ”liian sitä” tai ”liian tätä” – koemme, että tämä yhteiskunta, jossa elämme, ei ole tehty meitä herkkiä varten. Ja juuri se tuottaa meille haasteita tasapainoin ja hyvinvoivan elämän löytämiseksi. Juuri tästä kipuilusta johtuen, haluan omalta osaltani vaikuttaa siihen, että vallitseva tilanne voisi muuttua ja kehittyä hyväksyvämpään suuntaan.
Olen itse päättänyt elää enemmän omannäköistäni elämää ja tehdä sellaisia valintoja, jotka tukevat omaa herkkyyttäni ja jaksamistani. Olen päättänyt myös vapautua siitä, mitä yhteiskunta meiltä vaatii ja odottaa – tässä kohtaa, tämän ikäisenä tai esimerkiksi työelämässä. Haluan kulkea sellaista polkua, jonka myötä juuri minä voin hyvin. Kannustan jokaista tekemään samoin ja luottamaan enemmän itseensä – missä elämän osa-alueella sitten itse kipuileekin, herkkyyden ja ulkoisten vaatimusten sekä paineiden välillä.
Mikä teki suurimman vaikutuksen?
Koulutuksen päätteeksi pidimme omat esityksemme ja kerroimme omat erityisherkkyyden tarinamme. Itse kerroin Lempeämmän minän -tarinan. Suurimman vaikutuksen koulutuksessa teki nimenomaan tämä viimeinen kerta, jolloin pysähdyimme kuuntelemaan toistemme kasvutarinoita. Oli ilo kuulla koskettavia, ajatuksia herättäviä ja etenkin samaistuttavia tarinoita.
Tunnelma oli lämmin ja yhteisöllisyyden tunne vahvasti läsnä. Koulutus oli upea matka erityisesti sen takia, että pääsin olemaan vertaisteni luona ja sellaisten aitojen ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät mitä itse käy läpi. Yhtäkkiä ei tuntenutkaan oloaan enää ulkopuoliseksi, vialliseksi tai hankalaksi – tai mitä muita tunteita erityisherkkyyteen onkaan joskus liittynyt. Viimeistään nyt sitä ymmärtää ja muistaa, että meitä on muitakin – ja erityisherkkyys ei ole heikkoutta, vaan itse asiassa se rikastuttaa elämää. Uskon saaneeni koulutuksesta matkaani myös uusia ystäviä, joiden kanssa yhteydenpito jatkuu tämän jälkeenkin.
Mitä pakkaisin koulutuksesta mukaani?
Aivan koulutuksen lopuksi mietimme vielä ihanaa kysymystä, mitä haluaisimme pakata matkalaukkuun tältä koulutukselta? Itse pakkaisin mukaan vertaistuen voiman – ihan ehdottomasti. Pakkaisin myös rohkeuden olla oma itsensä ja sen ajatuksen, että erityisherkkyys on supervoimani. Nappaisin mukaan myös kiitollisuuden ja sellaisen lämpöisen tunteen siitä, ettei ole yksin ja ympärillä on ihania ihmisiä, joiden kanssa voi olla oma itsensä – oma herkkä itsensä.
Mitä kohti kuljen seuraavaksi?
Lämmin kiitos HSP Suomi ry: mahdollisuudesta kouluttautua, löytää vertaisiaan ja voimaantua yhdessä. Toivon, että Sosiaali- ja Terveysministeriöltä saatu hankeavustus yhdistyksen Voimaryhmät -hankkeeseen jatkuu – ja pääsisin jatkamaan matkaani seuraavaksi Voimaryhmä-ohjaajakoulutuksen parissa.
Joka tapauksessa suunta kohti lempeämpää ja omannäköisempää elämää jatkuu – uusia tuulia on luvassa vielä lisää ja niistä kerron tarkemmin myöhemmin. Opintovapaani jatkuu vuoden loppuun asti ja keskityn ainakin psykologian opintoihini avoimen yliopistossa sekä lempeän läsnäolon joogaopettajakoulutukseen.
Avoimin mielin ja sydämin odotan tulevia mahdollisuuksia erityisherkkyyden kokemusasiantuntijana! <3
Psst. LATAA MAKSUTON ERITYISHERKÄN TYÖKIRJA TÄÄLTÄ.
Kommentit
Lähetä kommentti
Lempeä kiitos kommentistasi!
Kommentit luetaan ennen niiden julkaisua roskapostin estämiseksi. Näin pysyn myös ajantasalla kaikista uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.