Elämyshakuinen erityisherkkä ja ihmissuhteet – toivepostaus 2/2


 Suuria tunteita, syvää yhteyttä, 

elämyksiä ja yksinoloa



Kirjoitin kesällä toivepostauksen erityisherkkyydestä ja elämyshakuisuudesta – ja nyt sille on luvassa lupaamaani jatkoa. Monille jo tuttu psykologi ja herkkyystutkija Elaine Aron kirjoittaa Erityisherkkä ja parisuhde -kirjassaan elämyshakuisuuden vaikutuksista myös ihmissuhteisiin, rakkauteen ja seksuaalisuuteen. Ainakin omassa elämässäni näillä teemoilla on selkeä yhteys  – ja mitä paremmin itseään oppii tuntemaan ja ymmärtämään, sitä helpommaksi myös elämä muuttuu.

 

Elämyshakuisen herkän tarpeet ihmissuhteissa?

Meidän erityisherkkien ihmissuhteisiin liittyvät yleensä usein suuret tunteet, avoimuuden kaipuu sekä voimakas läheisyyden tarve – olimme sitten elämyshakuisia tai emme. Toki tämä on inhimillistä myös vähemmän herkillä, mutta me yleensä etsimme ja tarvitsemme etenkin niitä aitoja, syviä ja merkityksellisiä ihmissuhteita elämäämme. Tämän lisäksi tarvitsemme paljon omaa aikaa palautuaksemme. 

 

Miten elämyshakuisuus sitten muuttaa tilannetta? Erityisherkälle tyypillisestä introverttiudesta huolimatta elämyshakuisuus saa ainakin minut kaipaamaan nimenomaan yhteyttä muihin ihmisiin. Elämyshakuisessa herkässä yhdistyvät herkän tunteellisuus ja elämyshakuisen into sekä uteliaisuus. Lisäksi kaipuu vaihteluun ja uusiin seikkailuihin ohjaa usein elämyshakuisen herkän valintoja myös ihmissuhteisiin liittyen.


Millaisia haasteita?

Herkkä puoleni tahtoisi yleensä valita yksin olemisen ja kohdatessani uusia ihmisiä saatan alkuun olla hieman varautunut. Sitten kuitenkin elämyshakuinen puoleni useimmiten rohkaisee minut ulos mukavuusalueeltani. Se puoli halajaa muiden ihmisten seuraa. Yhdistelmä ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen ja helppo – välillä sitä joutuu käymään aikamoista sisäistä kamppailua omien rajojensa ja tarpeidensa kanssa. Varovainen saa olla, ettei uuvuta itseään. 

 

Herkkänä ja elämyshakuisena sitä ajautuu myös helposti tilanteisiin, joissa kohtaa vaikeita tunteita. Kuten seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija Marika Rosenborg kirjoittaa omassa blogissaan


"-- sosiaalisiin suhteisiin antautuva elämyshakuinen erityisherkkä asettaa itsensä alttiiksi myös arvioinnille. Samaan aikaan, kun maailma ja ihmiset vetävät puoleensa, voi herkkä olla pelokas saamastaan palautteesta ja kritiikistä. Hän siis tuntee vetovoimaa uusia ihmisiä ja asioita kohtaan samalla kun kavahtaa niitä. Tämä väsyttää elämysherkkää tietenkin lisää. Olisikin tärkeää, että herkkä ihminen oppisi olemaan ottamatta vieraiden ihmisten palautteita liian henkilökohtaisesti."

 

Samaistun tähän vahvasti. Sosiaalisissa suhteissa olen joko todella auki tai sitten pidän suojakuortani yllä enkä päästä toista ihmistä kovinkaan lähelle. Yleensä tällöin en koe löytäväni suhteesta sellaista tasoa, että uskaltaisin avautua tai enkä koe tarpeelliseksi käyttää siihen voimavarojani. Kun taas löydän syvän yhteyden, olen avoin ja samalla herkkä haavoittumiselle. 

 

Vahva intensiteetti, hyväksynnän tarve ja ylianalysointi

Löysin myös mielenkiintoisen artikkelin Hidasta elämää –sivustolta liittyen herkkien ystävyyssuhteisiin. Erityisherkän elämää -sivuston perustaja Tuula Ahde kirjoittaa herkkien intensiteetistä ja tarpeesta tulla hyväksytyksi. Yhdistän etenkin elämyshakuisuuteen tuon vahvan intensiteetin, joka edellä itsekin lähden usein niihin ihmissuhteisiin, joissa suojakuoreni laskeutuu. Tuula kirjoittaa: 

"Aluksi yhteydenpito on tiivistä ja syvällisiä ajatuksia jaetaan. Intensiivisen vaiheen muuttuminen tasaisemmaksi ystävyydeksi voi olla erityisherkille, varsinkin elämyshakuisille, vaikea ymmärtää tai kestää. Tästä seuraa helposti voimakas tarve analysoida, mikä on muuttunut."

Kuulostaa varsin tutulta sekä ystävyys- että parisuhteissani. Usein analysointi saattaa mennä myös yli, ja uuvuttaa pahimmassa tapauksessa molemmat osapuolet. Tällaiset tilanteet ovat aiheuttaneet vuosien varrella monia haasteita omissakin ihmissuhteissani. Nykyään olen monella tapaa tietoisempi omista toimintamalleistani, jolloin pystyn niihin myös paremmin vaikuttamaan.


Elämyshakuisuus ja parisuhde?

Kun Elaine Aron on tutkinut erityisherkkiä parisuhteissa, on käynyt ilmi, että erityisherkät ovat keskimäärin muita pitkästyneempiä suhteissaan (tästä huolimatta he eivät välttämättä ole yhtään muita tyytymättömämpiä). Kun Aron tutki syitä tylsistymisen taustalla, selvisi, että usein erityisherkkä jää suhteessa kaipaamaan merkityksellisyyttä ja syvällisiä keskusteluja. Ilman tätä yhteyttä etenkin elämyshakuinen erityisherkkä pitkästyy.

Elämyshakuisuuteen ja rakkauteen tyypillisesti yhdistetään ohimenevät suhteet, joissa ollaan vain nautinnonhaluisia vailla voimakasta sitoutumistarvetta. Aron kuitenkin epäilee, että elämyshakuiset herkät haluavat usein tehdä tässä suhteessa itsensä kanssa kompromissin ja lopulta sitoutuvat:

"-- he ehkä tyydyttävät elämyshakuisen puolensa tarpeet antautumalla vaihtuviin rakkausseikkailuihin ennen kuin asettuvat aloilleen pysyvään parisuhteeseen, sillä heidän erityisherkkä puolensa ymmärtää, että ainoastaan siinä he voivat kokea syvän rakkauden."

Elämyshakuiset herkät todennäköisemmin kuitenkin pelkäävät sitoutumista, koska eivät haluaisi menettää vapauttaan tai pelkäävät suhteessa tylsistymistä. Aronin mukaan erityisherkille on lisäksi normaalia olla huolissaan siitä, tekevätkö he oikean valinnan puolisonsa suhteen. Elämysherkillä on usein tarve kokea useita romanttisia suhteita, mutta samaan aikaan halu kokea syvä sitoutuminen toiseen ihmiseen

Heille läheisyys on myös todennäköisesti muita erityisherkkiä helpompaa ja luonnollisempaa, sillä elämyshakuisuuden into ja uteliaisuus sivuttavat osittain heidän herkän puolensa varovaisuuden. Heidän ei ehkä ole kuitenkaan kovin helppoa löytää itselleen sopivaa kumppania, joka voisi mukautua kaikkiin elämyshakuisen ja erityisherkän vaihteleviin tarpeisiin. Näistä Aronin kuvailuista tunnistan hyvin vahvasti myös itseni, omat parisuhdekokemukseni ja niihin liittyvät ajatukset, haasteet sekä ristiriitaiset tunteet.

Elämyshakuisuus ja seksuaalisuus?

Koska erityisherkkä ihminen kokee kaiken voimakkaammin ja syvällisemmin, luonnollisestikaan seksi ja seksuaalisuus eivät ole poikkeus. Kuitenkin mitä seksuaalisuuteen tulee, tässä suhteessa elämyshakuinen ja ei-elämyshakuinen herkkä eroavat hieman toisistaan, etenkin herkät naiset.


Aronin tutkimuksista käy nimittäin ilmi, että herkät elämyshakuiset naiset nauttivat usein seksistä muita enemmän ja epäilee sen johtuvan elämyshakuisten yleisestä taipumuksesta innostua kaikenlaisista uusista kokemuksista, myös seksin suhteen. Elämyshakuisuus lisää herkkien luonnollista seksuaalisuutta sekä kiinnostusta ja avoimuutta seksikokemuksiin.

 

Tunnistan itsekin olevani hyvin seksuaalinen ihminen. Aronin tutkimustulosten myötä olen ymmärtänyt, mistä sekin juontaa juurensa  eikä sitä ole syytä piilotta tai häpeillä. Toki tässäkin suhteessa meitä on moneen lähtöön ja ominaisuudet ovat myös yksilöllisiä. Ja on hyvä muistaa, että herkän elämyshakuisuudella ei tarkoiteta adrenaliinihakuisia extreme-kokemuksia.


Itse koen seksuaalisuuden ja siitä puhumisen myös hyvin luonnollisena  onhan se kuitenkin yksi inhimillisistä perustarpeistamme. Jos erityisherkkyys ja seksuaalisuus kiinnostavat enemmän, suosittelen kurkkaamaan Nonnan Käsikirja minusta sinulle -blogista samaisesta aiheesta. Nonna käsittelee herkän seksuaalisuutta hieman eri näkökulmasta, mutta avaa hyvin sitä, miten eri tavoin herkkä voi seksuaalisuuden kokea. Nonnan blogiin pääset tästä. Suosittelen myös lämpimästi Elaine Aronin kirjoja.


Lisää herkän elämyshakuisuudesta?

 

Voit lukea lisää herkän elämyshakuisuudesta aiemmasta postauksestani. Sieltä löydät myös elämyshakuisuus testin sekä vinkit jaksamiseen ja tasapainoisempaan elämään. Täältä pääset myös lukemaan kootusti kaikki erityisherkkyyteen liittyvät kirjoitukseni.


Lempeydellä,

Annukka

 

Psst. Kuulen mielelläni ajatuksistasi ja kokemuksistasi, joten voit rohkeasti kommentoida tai laittaa yksityisviestiä minulle myös somen puolella. Löydät suorat linkit sivun alareunasta.

Lähteet:

Aron, Elaine 2014: Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Marika Rosenborg: Elämyshakuisen erityisherkän paradoksi

Hidasta Elämää: Erityisherkkä arvostaa aitoutta – 4 asiaa, joiden tunnistaminen vahvistaa erityisherkän ystävyyssuhteita

Kuvat: Emmi Kiesvaara

Kommentit