Uusi vuosi yksin – määmatka Örön saarelle!

Örö - saaristomeren aarre


* majoitus saatu: Visit Örö


 

Tällä kertaa kerron tuoreimmasta määmatkastani, jonka tein uutena vuotena Örön saarelle.


Örön linnakesaari sijaitsee Saaristomerellä noin 15 km Kemiönsaaresta etelään. Saari avattiin yleisölle vasta 2015 sen siirtyessä puolustusvoimilta Metsähallitukselle. Nykyään se kuuluu saariston ainutlaatuiseen kansallispuistoon. Kohteeseen pääsee ainoastaan vesitse ja venematka Kasnäsin satamasta kestää noin 45 minuuttia.

 

Kun vierailin ensimmäistä kertaa Örössä elokuussa 2020, rakastuin siihen heti. Tunsin löytäneeni saarelta paikkani ja tiesin, että haluan tuntea jalkojeni alla nämä kalliot toisen ja kolmannenkin kerran. Kun minulle tarjoutui mahdollisuus nähdä saari talvisaikaan uuden vuoden aattona, en epäröinyt hetkeäkään. 

 

Tämä on juuri se kaipaamani lempeämpi tapa viettää vuoden vaihtumista – ajattelin. Kaksi yötä Örössä tekisi hyvää. Halusin myös juhlia uutta vuotta ensimmäistä kertaa yksin, omassa rauhassani. Tehdä juhlasta rohkeasti omannäkköiseni: reflektoida mennyttä, suuntautua tulevaan  vahvistaa yhteyttä itseeni ja keskittyä omassa voimassa olemiseen.


Hiljainen uusi vuosi Örössä

 

Uusi vuosi Örön saarella oli juuri niin rauhallinen ja hiljainen kuin saaren väki oli etukäteen luvannutkin. Näin jälkeen päin en ole lainkaan yllättänyt, kun Kasnäsin satamassa samaan veneeseen kanssani astui useampi lapsiperhe useine koirineen – sama lupaus oli tavoittanut heidätkin. Puoliltapäivin kyytimme otti suunnan kohti ulkosaaristoa.

 

Jo pelkkä venematka saaristomeren aalloilla oli jälleen kokemus, jota rakastin. Kylmä merituuli puhalsi ja pyyhki huolet harteiltani, talvinen aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja valoi uuden vuoden aattoon lähes taianomaista toivoa tulevasta. Kun saavuimme virkistynein ja odottavaisin mielin Örön rantaan, saaren henkilökunta oli meitä iloisesti vastassa ja matkatavaramme kuljetettiin suoraan majapaikkoihin.

 

Tunsin heti, että tästä vuoden vaihteesta tulisi erityinen. Rakettien räiskynnän ja paukkujen sinkoilun sijasta Örön uuden vuoden vietossa saattoi kuulla lähinnä aaltojen lyövän rantakallioihin, haltioitua auringonlaskujen monista eri sävyistä ja säkenöivän kirkkaasta tähtitaivaasta. 

Örössä riittää myös polkuja ja reittejä, joten saaresta sai nauttia juuri niin omassa rauhassa kuin toivoinkin. Välillä tuntui kuin olisin yksin koko saarella ja muihin ihmisiin törmäsi vain ravintolaan aamupalalle saapuessaan. Yksinolo olisi saattanut tuntua pimeinä hetkinä pelottavaltakin, mutta minulle se oli rauhoittava ja vapauttava kokemus. (Psst. Otsalamppu oli tärkeä varuste!)


Hakeuduin kallioille nauttimaan maalauksellisen kauniista maisemista – annoin itselleni aikaa ja mielelleni mahdollisuuden tyhjentyä. Kun olin viettänyt useamman tunnin vain kuunnellen merta ja katsellen aaltojen vaihtuvia muotoja, aloin vähitellen täyttyä inspiraatiosta.


Tunsin olevani eheä ja kokonainen ihastellessani horisontin taakse laskeutuvaa aurinkoa. Jätin jotain taakseni ja vastaanotin uutta. Vuoden viimeiset ja ensimmäiset säteet saivat mieleni ja kehoni latautumaan. Örö oli myös täydellinen paikka päättää elämässäni tärkeä elämänvaihe – oli tullut aika luopua pitkästä opintovapaasta. Örö tarjosi juuri minua puhuttelevat kehykset mennen sulkemiseen ja uuden suunnitteluun.


Puitteet ja palvelut kohdillaan

Vaikka sain tuntea olevani ihanalla tavalla kaukana kaikesta ja yksin luonnonhelmassa, sain myös nauttia kauniista ja modernista majoittumisesta peruskorjatussa kasarmirakennuksessa. Hotellissa yöpyminen meren läheisyydessä ja hiljaisuuden ympäröimänä on jotain sellaista, mikä tekee Öröstä mielestäni hyvin uniikin kohteen.
 
Uuden vuoteni kruunasi mahdollisuus nautiskella rantasaunan pehmeistä löylyistä. Ja pulahdus hyvällä tavalla hyytävään meriveteen  uskomattoman pimeyden ympäröimänä – oli jotenkin "henkeäsalpaavan" ihanaa. Veti kokeneenkin kylmäuimarin sanattomaksi. Se oli uudistavaa ja puhdistavaa. Tämänkin satumaisen kokemuksen sain jakaa onnekseni toivomallani tavalla  itsekseni.

Palveluiden osalta erityistä oli myös se, ettei ruokapuoltakaan tarvinnut miettiä, koska hotellin välittömässä läheisyydessä sijaitseva ravintola palveli hymyssä suin aamusta iltaan. Makunystyröitä sai hemmotella joko paikan päällä tai turvallisesti omassa huoneessaan. Omia juomia ja eväitä varten hotellihuoneesta löytyi myös jääkaappi, mikä on ollut molemmilla reissulla itselleni mieleinen lisä.

 

Ravintolapalveluiden osalta ilahduin myös siitä, miten hyvin gluteeniton ja kasvisruokavalio oli huomioitu. Viimeisenä aamuna vierailla oli mahdollisuus nauttia notkuvasta brunssipöydästä, jonka voimin jaksoikin koko edessä olevan kotimatkan.

 

Puitteista sanottakoon vielä se, että jokainen voi majoittua saarella omalla tyylillään. Toki näin talvisaikaan vierasvenesatama ja telttailualue eivät ole vaihtoehtoina, mutta silti valinnanvaraa riittää. Hotellin rinnalla on useita edullisempia ja eri tasoisia vaihtoehtoja, kuten muutama hostelli, pieniä persoonallisia mökkejä tai lomahuoneistoja. Ja kaikilla rakennuksilla on oma tarinansa. Tutustu saaren majoitusresursseihin tarkemmin täältä.


Ainutlaatuista historiaa ja luontoa  ympäri vuoden 

Lopuksi on syytä mainita, että Örön linnakesaari on jopa Saaristomeren kansallispuiston mittakaavassakin erityinen kohde. Saaren monimuotoinen historia ja ainutlaatuinen luonto on poikkeuksellinen yhdistelmä. 
 
Ja vaikka saarella on elämää todistetusti myös vuoden pimeimpänä aikana, kesällä on epäilemättä sen aika kukoistaa – monellakin tapaa. Örösta onkin tullut kansallispuiston suosituimpia kohteita ympäri vuoden.
 
Kesäisin saaren harvinaislaatuinen ja suojeltu luonto herää eloon. Tyypillisen saaristoluonnon lisäksi saarelta löytää arvokkaita luontotyyppejä, kuten korvaamattomat paahdenummet ja hiekkarannat, jotka ovat säilyneet saaren ollessa suljettuna linnakkeena. 

Saarelta löytyy kaksi reilun 5km mittaista elämyksellistä luontopolkua. Kuitenkin on hyvä muistaa, että nimenomaan uniikin luontonsa, uhanalaisten kasvilajien ja puolustusvoimiin liittyvän historiansa vuoksi saarella saa liikkua vain merkityillä reiteillä. 
 
Kesäisin Örön elämän keskuspaikka on ehdottomasti sen palkittu vierasvenesatama. Silloin myös palveluitakin löytyy rantalaitureiden läheisyydestä. Itse haluan taas seuraavaksi olla todistamassa Örön heräämistä kevääseen, jolloin on myös parhaat mahdollisuudet nähdä hylkeiltä saaren länsipuolella.

Luontoparatiisin lisäksi Örölla on poikkeuksellinen kulttuurihistoriallinen tarina. Saaren vaiheikkaaseen historiaan, tykkiluoliin sekä luontoon pääsee tutustumaan opastettujen kierrosten myötä.

Tutustu lisää Örön värikkääseen tarinaan ja korvaamattomaan luontoon täältä.
 
Psst. Saareen on helppo tutustua pyörän selässä – vuokraus onnistuu paikan päällä tai omankin voi ottaa mukaan!


Kommentit