TENS-laite: lempeä kivunlievittäjä fibromyalgian hoidossa?

Krooninen kipu ja tens-laite

* Kaupallinen yhteistyö: Nordic Medgroup 
Mukana alekoodi / voimassa 26.8. astiMinulla on ollut Perfect TENS – kivunlievittäjä käytössä nyt tämän vuoden ajan. Koska TENS-laite on nimenomaan lääkkeetön, turvallinen ja tutkitusti tehokas hoitomuoto kivunlievityksessä, otin sen avoimin mielin kokeiluun.

TENS-kivunlievittäjä on tarkoitettu lievittämään hermo-, lihas- tai nivelkipua, joka on usein myös kroonista - kuten minulla. TENS-hoitoa suosittelevat niin kipuklinikat kuin fysioterapeutit ympäri maailman, joten miksi minä en myös hyötyisi siitä? Minulle on tärkeää hakea vaihtoehtoisia hoitomuotoja kivun lievittämiseksi ja omahoidon tueksi.

Mitä on kokemani krooninen kipu?

Kroonisella kivulla tarkoitetaan pitkäaikaista kipua, joka kestää kauemmin kuin 6 kuukautta, tai kauemmin kuin kudosten normaalin parantumisajan verran. Krooninen kipu on osa minun elämääni. 

Sairastan fibromyalgiaa, joka on reumatauteihin kuuluva kipu- ja uupumusoireyhtymä, jossa keskushermostossa ja kipuradoissa on pysyvä säätelyhäiriö. Yliherkistyneet kipuradat nähdään elimistön hätähuutona ja stressireaktiona kuormitustekijöiden kasautumiselle.

Itselläni on kroonistuneita kiputiloja aina kallonpohjasta alaselkään ja oikeaan lonkkaan saakka. Olennaista on, että kivut eivät selity vammalla, vauriolla eivätkä tulehduksella. Minut on kuluneiden vuosien aikana tutkittu ja kuvattu lähes päästä varpaisiin eikä oireilleni ole löytynyt syytä. Kipu on kuitenkin todellista ja se on läsnä niin sohvalla levätessäni kuin arkiaskareissakin.

Etenkin koneella työskentely pöydän ääressä istuen, auton ajaminen tai pitkään paikallaan oleminen voivat olla tuskallisia. Joskus kallonpohjani on niin herkkänä, että pelkkä kosketuskin tekee kipeää. Kipu on usein repivää, painostavaa tai polttavaa.

Näin kroonista kipua ja sen hoitoa kuvaillaan Tenslaite.fi-sivustolla:

"Kipua voidaan lievittää hoitamalla kivun aiheuttajaa. Jos siis kipu johtuu sairaudesta, kipua hoidetaan ensisijaisesti hoitamalla kyseistä sairautta. Aina tämä ei kuitenkaan riitä tai kivulle ei voida nimetä aiheuttajaa. Tällöin tarvitaan muita kivunlievityskeinoja.


Lääkkeettömät kivunhoitokeinot ovat kivunhoidon lähtökohta ja niitä tulisikin käyttää ensisijaisesti. Keskeisiä itsehoitokeinoja ovat liikunta ja erilaiset fysikaaliset hoidot kuten kylmä- ja lämpöhoito sekä TENS-hoito."


Miten tens-laite toimii?

Perfect TENS -laitteen toiminta perustuu TENS-menetelmään.TENS on lyhenne sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (transkutaaninen hermostimulaatio). Hoidossa on kyse elimistön oman kivunhallintajärjestelmän stimuloinnista. 

Hermostimulaatio on tekniikka, jolla pyritään kivunlievitykseen sähkövirran avulla. Tiettyyn hermoon lähetetään hellävaraisia, matalajännitteisiä sähköimpulsseja iholle asetettujen elektrodien kautta. Impulssien tarkoituksena on vapauttaa kehon endorfiinejä eli luontaisia kivunlievittäjiä sekä estää kipusignaalien kulkua aivoihin. Lue lisää täältä.

Kroonisen kivun lisäksi sen avulla voidaan lievittää monista eri syistä johtuvia kiputiloja ja vaivoja, kuten esimerkiksi jumissa olevaa niskaa ja hartioita, kuukautiskipuja, iskiaskipua ja noidannuolta, polvikipua, nivelrikko- ja nivelreumakipua, hermokipua, matkapahoinvointia ja jopa kasvojen alueen kiputiloja.

Tutustu lisää katsomalla tämä video. Löydät myös usein kysytyt kysymykset täältä.

Olenko saanut apua?

Minulla TENS on ollut käytössä nyt reilun puolen vuoden ajan ja täytyy myöntää, että olen saanut siitä enemmän apua kuin mistään muusta kivunhoitomenetelmästä. Krooniseen kipuun harvoin auttavat mitkään lääkkeet, joten sen takia tämä on ollut tervetullut lisä arkeeni. 

Vaatii kuitenkin tietynlaista rutiinia ja totuttelua, että laitetta muistaa säännöllisesti hyödyntää. Muutama sellainen tilanne on ollut, että kokemani kipu on ollut täysin sietämätöntä ja vasta sitten olen muistanut kaivaa TENS-laitteen esiin. Näillä kerroilla jo alle tunnin hoito on vienyt pahimman poltteen ja paineen kipualueelta pois!

TENS on langaton, mukavan kevyt, yksinkertainen käyttää ja helppo ottaa myös reissuille mukaan. Hoitoa voi ottaa vaikka televisiota katsellessa tai kirjaa lukiessa. Laite on varustettu kahdeksalla valmiilla ohjelmalla sekä manuaaliasetuksilla, joista on mukana selkeät suomenkieliset ohjeet. Laitteessa on myös hierontaa muistuttava ohjelma, mistä itse pidän.

Käytän useimmiten kuitenkin juuri krooniselle kivulle suunniteltua ohjelmaa (G) hartioiden ja selän alueella. Laitteen avulla voi myös itse säätää hoidon kestoa ja voimakkuutta. Kannattaakin aloittaa lempeästi totuttelemalla ensin sähköimpulsseihin ja sitten pikkuhiljaa lisätä niiden tehokkuutta. TENS-hoitoa voi käyttää useita kertoja päivässä.

Mikä on ollut haasteena?

Ainoa haaste on, että yksin asuessa elektrodien kiinnittäminen selän ja hartioiden alueelle on tuottanut haasteita ja se lienee yksi syy, miksi en ole käyttänyt laitetta niin paljon kuin muuten olisin, jos apukädet olisivat lähellä.

Olen myös huomannut, että vaikutus saattaa loppua muutaman tunnin kuluttua, kun keho on ns. tottunut stimulaatioon. Yleinen suositus onkin, että jos näin tapahtuu, kannattaa pitää noin tunnin tauko ja tämän jälkeen jatkaa hoitoa. 

Jos lihakset taas kipeytyvät, tulee hoito lopettaa siltä erää ja jatkaa, kun lihakset ovat taas palautuneet. Minulla on esimerkiksi lonkan alueella kroonista kipua, johon olen hoitoa kokeillut. Huomasin, että lonkka ärtyi stimulaatiosta entisestään. Myöhemmin selvisi, että lonkassa onkin krooninen bursiitti eli limapussin tulehdus, joten tälle alueelle hoitoa ei kannata jatkaa. Tässäkin siis kehon kuuntelu ja sen kunnioittaminen on tärkeässä roolissa.

Suosittelenko?

Joka tapauksessa voin lämpimästi suositella kokeilemaan ja tutustumaan tähän lääkkeettömään sekä lempeään kivunlievitysmuotoon - nimenomaan omahoidon tueksi. Laitteen hintakaan ei ole mikään mahdoton. Itse ainakin pyrin ottamaan laitteen säännöllisempään käyttöön jatkossa!


Lempeydellä

Annukka


Lähde: Tenslaite.fi


Kommentit