Millaista on olla erityisherkkä sinkku?

 Erityisherkkä sinkku


Pienen hiljaiselon jälkeen on ihana päästä kirjoittamaan ajatuksiani ja kuulumisiani tänne. Alkuvuosi on mennyt terveyshaasteiden varjostamana, joten voimavarat ovat olleet entistäkin rajallisemmat ja blogi on sen takia ollut tauolla. Nyt on sopiva aika rikkoa tämä hiljaisuus.

Käsittelimme Nonnan kanssa viime lauantaina 2.4. herkkis-livessä aihetta Erityisherkkä sinkku ja jakso keräsi muutamassa päivässä ennätysmäärän katsojakertoja. Sen rohkaisemana ajattelin, että tästä aiheesta täytyy nyt myös kirjoittaa. Jakson voi käydä katsomassa täältä.

Miltä tuntuu olla ystäväpiirin "ikisinkku"?

Tällä hetkellä voin sanoa, että oikein hyvältä - näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Ei todella. Se on ollut kaikkea muuta kuin helppoa ja kivutonta. Pitkän matkan olen kulkenut tähän hetkeen.

Olen asunut yksin pian 10 vuotta ja silloin päättyi myös myrkyllinen sekä usean vuoden pituinen parisuhde, jonka haavoista kärsin edelleen. Vuosia koin olevani etenkin herkkyyteni takia vääränlainen, heikko ja hankala ihminen. Tuon eron jälkeen yritin hoitaa itseäni toisen ihmisen kautta, huonolla menestyksellä. Nyt olen ollut yli 7 vuotta sinkkuna ja viimeiset pari vuotta täysin omasta tahdostani.

Huonon onnen ja pettymysten lisäksi olen kärsinyt suurta epäonnistumisen ja huonommuuden tunnetta. Siinä kohtaa, kun muut alkoivat asettua aloilleen, pariutua, perustaa perheitä, tehdä lapsia ja ostamaan taloja - minä vain pysyin yksin. Jotkut parit ehkä erosivat, mutta löysivät hetkessä uudet kumppanit rinnalleen. Ja oma tilanteeni pysyi samana. Oli vuosia, kun voin todella huonosti näistä ulkoisista paineista johtuen. 

Tuntui todella vaikealta seurata vierestä muiden onnea. Jossain vaiheessa siitä tuli lähes sietämätöntä ja olin todella onneton sekä tyytymätön omaan elämääni. Joidenkin miesten kohdalla pysähdyin ihan vääristä syistä ja tavoittelin parisuhdetta väärin perustein. Jokaisen epäonnisen yrityksen jälkeen vääristynyt minäkuvani ja elämääni hallitsevat rajoittavat uskomukset saivat vahvistusta. 

Aloin lieventämään pahaa oloani suorittamalla kaikkia niitä elämäni osa-alueita, joihin koin pystyväni vaikuttamaan. Aloin treenata kovaa ja muokata kehoani parantaakseni muserrettua itsetuntoani. Myös irtosuhteista tuli osa elämääni enkä enää osannut päästää ketään aidosti lähelleni. Tunsin olevani rikki ja erilainen kuin muut. Erityisherkkyyteni kääntyi minua vastaan enkä osannut enää arvostaa sitä.

Miksi olen edelleen vapaana?

Usein minulta myös kysytään, miten voi olla, että olen vielä vapaana? Se turhauttaa. 

Ehkä joku miettii, että minussa on pakko olla jotain vikana, ja toisten mielestä olen vain liian nirso sekä vaativa. Yksinkertaisesti vastaus on kuitenkin se, etten vain ole tavannut sellaista minulle "oikeaa ihmistä" - ainakaan sopivalla hetkellä. Syystä tai toisesta suhde ei ole ollut mahdollinen, vaikka vahvoihin tunteisiini olisikin vastattu. Näihin sinkkuvuosiin on mahtunut myös paljon huonoa tuuria, vääriä miehiä ja niitä huonoja ajoituksia - ja uskon, että erityisherkkyydellä on myös oma roolinsa tässä yhtälössä.

Muutama vuosi sitten päätin lopettaa etsimisen ja samoihin aikoihin myös sairastuin. Jos tarinani ei ole sinulle tuttu, voit lukea sairastumisesta tarkemmin täältä. Kuitenkin tuon päätöksen ja sairastumisen jälkeen on alkanut elämäni tärkein matka - kasvumatka itseni puolelle. Olen kohdannut jälleen menneisyyteni traumat - repinyt ne haavat vielä kerran auki, jotta voisin aidosti eheytyä. Olen ymmärtänyt, miten paljon ne ovat vaikuttaneet minäkuvaani ja kaikkiin parisuhdeyrityksiin. 

Viime vuodet olen opetellut rakastamaan itseäni ja olemaan itse itselleni paras puoliso. Olen löytänyt todellisen minäni, alkanut ohjautua elämään sisältäpäin ja unohtanut kaikki ulkoa päin tulevat vaatimukset sekä oletukset. Olen myös tutustunut erityisherkkyyteeni - sitä aidosti arvostaen ja kunnioittaen. Olen etsinyt lempeämpää minää.

On ollut jopa jännittävää seurata, miten lempeämmän elämä myötä identiteettini ja arvoni ovat tehneet tässä suhteessa lähes täyskäännöksen; nautin yksin olosta ja vapaudestani tällä hetkellä niin suurella sydämellä, etten edes halua niistä juuri nyt luopua. Matka itseeni saa vielä jatkua, ja jos saisin valita parisuhteen tai sinkkuuden välillä, valitsisin tällä hetkellä sinkkuna olemisen. Myös ajatukset perheen perustamisesta tai lasten saamisesta on täysin muuttunut.

Ja kyllä, taidan olla myös vaativa, mutta miksi en saisi olla? Olen viimein oppinut arvostamaan itseäni ja silloin pitääkin vaatia itselleen sitä parasta. En aio tulevaisuudessakaan tyytyä mihinkään, mikä ei tunnu oikealta. Vaikka suhde näyttäisi "paperilla" toimivalta ja hyvältä, minä tarvitsen myös ne elämyshakuiselle herkälle tärkeät suuret tunteet. Tunteen täytyy olla niin vahva, että olen sen vuoksi valmis luopumaan vapaudestani.

Millaista on olla erityisherkkä sinkku?

Tämäkään ei ole täysin kivuton yhdistelmä. Menneisyyteni traumat ovat vuosien ajan hallinneet elämääni ja vaikuttaneet sinkkuna olemiseen sekä uusien parisuhteiden rakentamiseen - nimenomaan negatiivisella tavalla. On ollut vaikea olla erityisherkkänä sinkkumarkkinoilla ja samaan aikaan olla rehellinen itselleen.

Omalla kohdalla tähän on vaikuttanut myös se, että olen elämyshakuinen erityisherkkä. On ollut haastavaa tasapainoilla näiden välillä. Elämyshakuisessa herkässä yhdistyvät herkän tunteellisuus ja elämyshakuisen into sekä uteliaisuus. Lisäksi kaipuu vaihteluun ja uusiin seikkailuihin ohjaa usein elämyshakuisen herkän valintoja myös ihmissuhteisiin liittyen. Tarvitsen paljon omaa aikaa, mutta silti koen läheisyyden tärkeäksi. 

Elämyshakuisuuteen ja rakkauteen tyypillisesti yhdistetään ohimenevät suhteet, näin kirjoittaa Elaine Aron. Elämyshakuiset herkät haluavat usein tehdä tässä suhteessa itsensä kanssa kompromissin ja lopulta sitoutua. Elämyshakuiset herkät usein kuitenkin pelkäävät sitoutumista, koska eivät haluaisi menettää vapauttaan tai pelkäävät suhteessa tylsistymistä. Erityisherkille on lisäksi normaalia olla huolissaan siitä, tekevätkö he oikean valinnan puolisonsa suhteen. 

Olen myös kokenut sinkkuna itseni usein väärinymmärretyksi ja vääränlaiseksi. Olen kokenut, että miehet usein pelästyvät herkälle ominaista voimakasta intensiteettiä ja intensiivisyyttä. Myös rikas tunne-elämä voi säikäyttää. Yleensä ihastun kovaa tai en sitten ollenkaan. Toki välimuotojakin on, mutta ne tapaukset eivät johda tapailua pidemmälle.

Koen, että erityisherkälle sinkulle on tavallista haastavampi löytää sopivaa kumppania - sellaista, joka ymmärtää herkkyyteen kuuluvat piirteet ja osaa myös arvostaa niitä. Nähdä erityisherkkyyden lahjana ja ominaisuutena, josta myös toinen osapuoli pääsee nauttimaan. Koenkin tärkeäksi löytää ihmisen, joka hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen ja näkee erityisherkkyyden vahvuutena. 


Mitä pitää huomioida, jos tapailee erityisherkkää?

Ei kannata heti pelästyä erityisherkän avoimuutta, suuria tunteita ja intensiivisyyttä, vaan olisi hyvä sallia herkän olla sellainen kuin on. Me myös huomaamme kaiken - ne pienetkin asiat. Analysoimme kaikkea kokemaamme ja näkemäämme, tahdoimme tai emme. Meillä on niin sanotusti tuntosarvet pystyssä 24/7. 

Lisäksi erityisherkillä on vahva intuitio ja usein luotammekin siihen - ehkä sitä kannattaa myös toisen välillä kuunnella. Keskustelu ja hyvä kommunikaatio on meille erityisen tärkeää. Jos uskaltaa antaa ja avata itseään erityisherkälle, saa myös itse paljon. Tarvitsemme kuitenkin paljon omaa aikaa palautuaksemme, myös niistä kivoista asioista, eli tasapaino oman tilan ja läheisyyden suhteen on tärkeää.

Toiselta osapuolelta tarvitaan myös kärsivällisyyttä, empatiakykyä ja aitoa halua tutustua herkkyyden moniin ominaisuuksiin. Pienet asiat myös merkitsevät meille enemmän kuin arvaatkaan. Meille läsnäololla, huomionosoituksilla, kosketuksella, äänenpainolla, katseilla ja sanavalinnoilla on valtavan suuri merkitys.

Kun meidän kanssa syntyy yhteys ja luottamus, me annamme toiselle todella paljon ja tarjoamme hyvin rikasta ja värikästä elämää. Ja koska rakastamme läheisyyttä ja toisen huomioimista, erityisherkkä harvoin jättää ketään kylmäksi!


10 lempeää vinkkiä erityisherkälle sinkulle

1. Tutustu itseesi. Itsetuntemus on lähtökohta kaikelle.

2. Luota itseesi ja intuitioosi.

3. Arvosta herkkyyttäsi ja huolehdi omasta ajasta.

4. Puhu avoimesti herkkyydestäsi äläkä yritä olla jotain muuta.

5. Vältä kertomasta itsestäsi ihan kaikkea ensitapaamisella.

6. Älä koskaan muuta itseäsi kenenkään toisen takia.

7. Älä tyydy. Ansaitset vain parasta.

8. Uskalla heittäytyä äläkä pelästy, jos alun huuman jälkeen tunteet hieman viilenevät.

9. Ole itsesi puolella ja ensisijaisesti itse itsesi paras puoliso.

10. Opettele ensin rakastamaan itseäsi ja sitten vasta toista.Psst. Olen kirjoittanut paljon erityisherkkyyteen liittyen, joten mikäli aihe on sinulle vieras tai kaipaisit lisää luettavaa. Kurkkaa tänne.

Lähteet:

Aron, Elaine 2014: Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Kommentit